Menu

Z głową w... chmurkach

Listy, książki, filmy, przemyślenia... a wszystko przy dobrej herbacie i blasku świec...

Gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego - Owsiane ciasteczka bez cukru

pochmurnaaa

Zwykle, gdy nachodzi mnie ochota na coś słodkiego, po prostu idę do sklepu i kupuję jakiegoś gotowca. Jednak ostatnio tyle mówi się o sztucznych i szkodliwych dla zdrowia dodatkach do żywności, że zaczęłam się bardziej interesować tym, co znajduję się w składzie moich ulubionych przekąsek i słodkości. To, co przeczytałam na etykietach zbożowych ciasteczek, których producent zapewnia nas o absolutnym braku konserwantów i sztucznych dodatków, przyprawia o zawrót głowy. Pomijając niekończącą się liczbę przeróżnych E, znalazły się tam substancje, które z pewnością nie sprzyjają naszemu zdrowiu i dobremu samopoczuciu.

W związku z tym postanowiłam, że sama zrobię sobie słodkie przekąski. Będą smaczne, zdrowe, w takiej ilości w jakiej tylko zapragnę, a przy tym dużo tańsze. Co najważniejsze wiem, co w nich jest i ta przyjemność na pewno nie odbędzie się ze szkodą dla mojego zdrowia.

Będąc w temacie zdrowych przekąsek, chcę podzielić się z Wami przepisem na smaczne i proste owsiane ciasteczka. Nie kosztują dużo, do ich przygotowania wystarczy kilka składników, które zwykle mamy w domowej spiżarni, a jeśli nie, to z pewnością bez problemu dostaniecie je w każdym sklepie spożywczym.

Owsiane ciasteczka bez cukru

 Składniki:

¾ szklanki migdałów lub płatków migdałowych

½ szklanki mąki pszennej (jeśli wolicie wersję jeszcze bardziej fit, możecie wybrać mąkę ryżową)

½ łyżeczki sody oczyszczonej

1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych

½ szklanki wiórków kokosowych

około garści (zależy jaką kto ma rączkę, jeśli małą to dwie garści J) suszonej żurawiny i tyle samo małych rodzynków

150g masła

3 łyżki miodu obojętne jakiego

 Przygotowanie:

Do miski wsypujemy posiekane migdały, mąkę i sodę oczyszczoną, mieszamy. Dodajemy płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz rodzynki i żurawinę, i ponownie mieszamy.

Do rondelka wlewamy łyżkę wody i zagotowujemy masło z miodem. Po roztopieniu przelewamy do miski z sypkimi składnikami i dokładnie mieszamy.

Z masy formujemy małe kuleczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy tak, by powstały okrągłe ciasteczka. Układamy tak, by pozostawić małe odstępy, bo ciasteczka odrobinę wyrosną podczas pieczenia.

Pieczemy w 150 stopniach około 15 minut.  

Po upieczeniu ciasteczka mogą się rozpadać, ale po wystygnięciu stwardnieją i powinny być bardziej zbite.

Gotowe owsianki, możecie polać czekoladą albo pozostawić w wersji fit.

Smacznego!

17105596_1360856537314273_1652275150_n

 

© Z głową w... chmurkach
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci